Over Doppie

You can’t be the sun
You can’t be the moon
But you can be a star
By being yourself


Mag ik me even voorstellen?

Mijn naam is Naomi Smits – Doppie dus – en naast tekstschrijver en columnist voor dagblad Trouw en onderwijsmagazine Juf & Meester ben ik in het dagelijks leven ook….

  • een juf van groep 3 met een passie voor een inspirerende, creatieve manier van lesgeven…
  • een lettergek met Indische roots en Brabantse gezelligheid, woonachtig in regio Utrecht…
  • een kleurrijke keukenprinses met een vleugje perfectionisme en een gezonde dosis humor
  • een attent organisatietalent met een scherp fotografisch oog voor detail…
  • een liefhebbende HSP’er die getrouwd is met een heuse hulppiet en moeder is van een goedlachse dreumes met extreem lange wimpers…

Waar word ik blij van en wat doe ik graag?
bruiloften, boeken lezen, kleur, kaartjes met quotes, roze glitters, mijn dierbaren, pubquizzen, flamingo’s, (web)shoppen, de zee, post krijgen en versturen, spellingregels, fotograferen, een goed spontaan gesprek, voorlezen met stemmetjes en accenten, James Bond, fris gewassen was, yoga, chocola, het maken van stedentrips, thee, cadeautjes, slechte woordgrappen, goed foute glitterfeestjes, alliteratie, het leren van vreemde talen, fonkelende sterren, ‘gouwe ouwe’ muziek, pubquizzen, cryptogrammen, koken en uitgebreid (na)tafelen met vrienden, Scandinavische crimi’s, een partijtje hockey, ordenen en combineren, toneel spelen, op vakantie gaan, de zomerzon en genieten met volle teugen!

Van jongs af aan ben ik een écht alphameisje: alles wat met taal, literatuur, kunst en geschiedenis te maken heeft, boeit mij. Het geeft mij energie, het heeft mij gevormd. Dit is wie ik ben.

Na mijn studies (Bachelor Theater-Film en Televisiewetenschappen plus Master Kunstbeleid & Management) aan de Universiteit van Utrecht te hebben afgerond, vond ik ontzettend leuk werk als tekstschrijver bij een commerciële televisiezender. Een baan als assistent-winkelmanager in een boekhandel volgde met in de avonduren de deeltijdopleiding aan de pabo.
Sinds zeven jaar – de eerste vier jaar fulltime en momenteel parttime omdat het zo ongelooflijk goed gaat met mijn sprankelende tekstbureau – sta ik stralend voor de klas: kinderen inspireren, motiveren, uitdagend onderwijzen en mijn liefde voor taal meegeven. Dit ben ik dus ook.
Een schrijvende juf of een juffende schrijfster: ik ben het nu allebei.

© Tekstbureau Doppie 2013-2019