Barbe à papa

Tekstbureau Doppie - barbe à papa
Doppies fascinatie voor roze kent de meest vreemde vormen.

Naast de flamingo’s, woonaccessoires en regenjassen kan ik ook suikerspinnen aan het rijtje toevoegen. Al van kinds af aan kun je me niet gelukkiger maken dan op een kermis rond te slenteren met een turbosize plakkerige roze kreng in mijn hand. Zo’n eentje die gekleurde vlekken op je jas achterlaat, zo’n eentje waardoor je niet ziet waar je loopt, zo’n eentje die in je haar blijft hangen.
Wist je trouwens dat het Franse woord voor suikerspin ‘barbe à papa’ is? Vrij vertaald: de baard van papa? De figuurtjes uit de gelijknamige tekenfilmserie zijn daar vast op gebaseerd.
In de eerste klas van het gymnasium had ik een echter Parisienne als lerares Frans. Zij had moeite met de Nederlandse taal en dat resulteerde in uitdrukkingen als ‘met een schone luier beginnen’ of ‘al het geld achter de bank smijten’. Deze taalfouten vergaf ik haar ruimschoots toen ze ons het liedje ‘donne-moi une barbe à papa’ aanleerde. Geef mij een suikerspin. En soms heel soms brul ik dat liedje nog. Meestal als ik op een schreeuwerige neon-verlichte hysteriche kermis ben.

© Tekstbureau Doppie 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *