Bourgondië – het rijk van Guus

GuusSoms droom ik van Bourgondië.

In mijn hoofd heeft zich een prachtig land gevormd met vriendelijke en keigezellige mensen. Waar de oogst groots wordt binnengehaald en waar men dagelijks – al dan niet verkleed – het leven viert.
Ik mijmer over glooiende landschappen, kabbelende beekjes, zonnestralen en de heerlijkste streekproducten die uitgestald staan op grote, houten tuintafels met rood-wit geblokte kleden. In Bourgondië is het genieten met een grote, zachte G.

Het rijk Bourgondië is ontstaan, nadat Brabant herhaaldelijk in de clinch heeft gelegen met de noordelijke provincies. Na vier dagen van beraad, besluit het zich los te koppelen van de betweterige Hollanders. Limburg en België worden ingelijfd en het trio noemt zich Bourgondië. Klinkt lekker toch?
Guus Meeuwis wordt gekozen tot president en op scholen starten de leerlingen dagelijks met het volkslied ‘Brabant’, terwijl het dorpsgilde zwaait met de vlag. Een kopje mag je ’tas’ noemen, een lepel ‘lippel’ en ‘houdoe’ is wel degelijk een beleefdheidsvorm. Achterdeuren staan altijd open, regelmatig dondert en bliksemt het er en regent het meters bier. Het leven is goed in het Bourgondische land.

Er gaat niks boven Bourgondië.
Bourgondië doet wat met je.
In Bourgondië brandt altijd nog licht.

Manlief lacht mij keihard uit om mijn wilde plannen. Versuft sta ik weer met beide benen op de grond.

Ach ja, om toch die bourgondische ambiance te proeven, ben ik zaterdag 13 juni naar de lichtstad afgereisd om Guus live te aanschouwen. Voor de vierde keer alweer. Samen met het team van Streekvol en Ik Hou van Brabant – toepasselijker kan het haast niet.
Guus is een icoon uit mijn jeugd. Ik zat op de middelbare school toen deze bebrilde student over nachten zong, die je normaal alleen in films ziet. Het was meneer Meeuwis die het treinverkeer in Nederland – kedeng kedeng – een enorme boost gaf. En wilde zeven jaar geleden niet iedereen naar Parijs om onderaan de trappen van een oud paleis iets romantisch te doen? Guus heeft het voor elkaar. Al bijna twintig jaar. Het sfeer in het PSV stadion (de horror voor mijn Amsterdamse echtgenoot) zit er Di-rect goed in. Helemaal leuk dat de Haagse band ook even een spetterend optreden komt geven. Ook Kenny B. en Miss Montreal gaven acte de présence, schotelde Chef’s Special ons een aantal appetijtelijk nummers voor en zong Guus wederom de sterren van de Brabantse hemel. Zijn grootste hits klein en akoestisch of uitbundig gezongen. Zijn nieuwe liedjes vol bravoure ten gehore gebracht. Dit concertjubileum wordt groots gevierd! En het is de moeite waard. Van begin tot eind.

Ga naar Guus. Want het is geweldig, grandioos en groots genieten. En dat allemaal met een zachte G.

 

© Tekstbureau Doppie 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *