Leergierig Aagje

Tekstbureau Doppie - leergierig Aagje
Zie Doppie daar eens zitten.

Keurig en net. Verstandig en vlijtig. Braaf in de banken. Dat is niks nieuws, aldus mijn moeder. Want bij het zien van deze foto – gemaakt in het geweldige Zuiderzeemuseum – kirde ze meteen dat ‘ik er in mijn gehele schoolcarrière er altijd zo bij zat’.

Tja, ik geef het toe. Ik ben dol op leren. Uitgedaagd worden, geprikkeld worden. Kennis vergaren. Verbanden leggen, connecties maken. Naar antwoord zoeken op vragen. Meningen vormen. En met oog voor detail de gekste feiten en weetjes onthouden. Niet gek dus dat ik uiteindelijk voor de klas ben beland.

Dit jaar zal ik starten in mijn nieuwe groep 3 met foto’s van toen. Foto’s van een schooltje uit 1916. Waar de leerlingen aap-noot-mies leerden, in plaats van maan-roos-vis. Waar de leerlingen hun klompjes bij de deur zetten en hinkelden in de pauze. Waar de bovenmeester boeiend vertelde over de drooglegging van de polders. Waar een heel brood 2,5 cent kostte en huur van een woninkje 34 cent per week bedroeg. Een tijd om even bij stil te staan. Een tijd om te koesteren. Een tijd om wellicht van te leren.

Honderd jaar school in een notendop. Op de eerste dag van het nieuwe schooljaar. Een prachtige les, gegeven door een leergierig Aagje, dat keurig en net, vlijtig en verstandig en nog steeds braaf in de banken zit.

© Tekstbureau Doppie 2016

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *