Papa ik lijk – stiekem toch – steeds meer op jou

Tekstbureau Doppie - vaderdag
‘Ik heb dezelfde ogen en ik krijg jouw trekken om mijn mond’

Ondernemerschap, ambitieus en doorzettingsvermogen, rechtvaardigheid, humor. Dat ene rare oog. Zomaar een paar eigenschappen die ik van jou heb geërfd, pap. Vandaag is het Vaderdag en een mooi moment om te zeggen ‘Papa, ik lijk – stiekem toch – steeds meer op jou!’.


‘Jij hebt jouw idee, ik heb mijn idee’

Als ik aan jou denk, pap, denk ik aan studeren, hard werken en dingen van een andere kant bekijken. Vooral dat laatste. En dat kon wel eens botsen door onze sterke karakters. Of ons in moeilijke en verdrietige situaties doen verzeild raken. Ik denk ook aan liefde natuurlijk, maar dan op een geheel eigenzinnige wijze, precies zoals je bent.

Vroeger was jij driftig, vroeger was ik driftig maar we hebben onze rust gevonden’

Er zijn vele verhalen en anekdotes te vertellen, maar sommige dingen blijven je een leven lang bij. Als we vroeger ongehoorzaam waren, moesten wij verplicht op de bank zitten en naar jouw uitgebreide – ken je klassiekers – muziekcollectie luisteren. Rustig worden van de chansons van Boudewijn en Stef, nadenken over het leven met de lyrics van The Eagles en – wie kent ze niet – The Nits. Na het eten steevast uitdagende taal- en rekenspelletjes spelen om onze hersens te laten kraken. Fanatiek Trivianten. Discussiëren over maatschappelijke problemen. De horizon verbreden. Jezelf blijven ontwikkelen.

‘Vroeger kon je streng zijn, mijn god ik heb je soms gehaat!’

Een échte vader was je. Beschermend. In de puberteit en de jaren erna nog wel lagen we behoorlijk in de clinch. Jeetje pap, wat heb je het me soms moeilijk gemaakt. Alles werd een strijd. Uitgaan mocht ik niet. No way! Daar moest je niet aan denken. En daarom zat ik steevast – lekker gehaaid – in elke feestcommissie die er maar bestond. Dan moest ik wel gaan. Je bracht en haalde me altijd. Hoe laat het ook was. Je was ook een man van de klok, want je kon rustig twee uur te vroeg komen en dronk dan op je sloffen gezellig een biertje met mijn vrienden. Een grote ergernis toen, nu kan ik er om lachen en zeggen dat ik het toch wel prettig vond dat je altijd een oogje in het zeil hield.

‘Ik heb een goddeloos geloof, en ik hou van elke MAN en misschien ben ik geworden wat jij helemaal niet wou’

Met vriendjes was je heel stellig. Het was allemaal niks, maar je liet me gaan. Zelf op mijn bek gaan, was het advies. En dat gebeurde ook. Regelmatig. Totdat Rob voorbij kwam. Het feit dat hij voor Ajax is, is voor jou het enige minpuntje. Dat kon je nog wel veranderen – iets wat tot op heden nog niet is gelukt en wat ook niet zal gebeuren, aldus je schoonzoon.

‘En we zitten naast elkaar en we zeggen niet zoveel, voor alles wat jij doet heb ik hetzelfde ritueel’

Pap, je bent een man van veel doortastende daden, maar van weinig woorden. En als ik dan jouw vrienden of relaties spreek die zeggen: ‘Je vader is ongelooflijk trots op jou!’, dan weet ik dat het goed is.
Lieve papa, ik ben ook heel trots op jou! Love you.

‘Papa, ik lijk steeds meer op jou’

Fijne Vaderdag!

© Tekstbureau Doppie 2016

PS Laten we vandaag ook even denken aan degenen die hun vader moeten missen of die zelf graag vader (hadden) willen worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *