Valentijnsdag

Tekstbureau Doppie

Hoe zat het ook alweer met Valentijnsdag?
De meest romantische dag van het jaar valt samen met de feestdag (??) van twee christelijke martelaren genaamd Valentinus. Dit heeft echter niks te maken met de 14 februari zoals we die nu kennen. Toch raken mensen opgewonden van dit idee, maar dat is een ander verhaal.

Een ander stukje liefdesgeschiedenis dan maar. Om van de wilde Romeinse orgieën af te komen, werd het bacchanaal omgeturnd in een kuis offer- en vruchtbaarheidsfeest. Ongehuwde mejuffrouwen uit Rome schreven keurig en net hun naam op een papiertje en gooiden deze in een keramieken schaal. Ongehuwde mannen uit dezelfde stad trokken vervolgens een briefje en gingen met de dame in kwestie op date. Dat gebeurde -hoe kan het ook anders- op 14 februari.

Uiteraard werd dit feest een aantal eeuwen later verboden door de Kerk. Omdat het weer op en top heidens zou zijn.
Ach, voor mij is Valentijnsdag heilig. Ik vind het geen commercieel gedoe.
Nu vier ik alle feestdagen met veel plezier, zelfs World Nutella Day staat in hazelnoot-chocoladebruine letters op mijn kalender. Maar het leven moet je vieren. Echt.
Wat is er nou leuker dan extra aandacht aan je dierbaren geven? Het is toch enig je geliefde eens extra te verwennen? Met zo’n pluche beertje waar een satijnen hart aan vast zit genaaid met ‘I love you’ in koeienletters erop. Of suikerzoete cupcakes met marsepeinen hartjes. Of gewoon een oldskool postkaart. Mét digitale kus van de posterijen. En glitters. Wat een feest!
Ach, we kunnen er wel flauw over doen. Stiekem echter droomt iedereen van een romantische serenade onder zijn of haar Franse balkonnetje. Stiekem wil Jan en alleman dat Robbert ‘Dr. Love’ Ten Brink voorrijdt met zijn liefdescamper om jou de meest magische dag te bezorgen. Stiekem hopen we allemaal op dat vijftig kleuren grijs spelletjespakket. Toch? Of sla ik hier de liefdesplank finaal mis.
Enfin. Begin eerst maar eens met te zeggen dat je van iemand houdt. En zorg er dan voor dat je dat het hele jaar door laat blijken. Dát is pas romantiek.
Fijne Valentijnsdag!

© Tekstbureau Doppie 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *